Vinarija Vinum, Sremski Karlovci

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.38

Pokazali moći Rizlinga 

Pored belog sovinjona, koji je zasigurno osvojio većinu vinskih ljubitelja, najveću renesansu u poslednjih nekoliko godina dobila je sorta Italijanski rizling. Sa sigurnošću se može reći da je ova sorta najviše dobila na značaju nakon dobrih rizlinga iz vinariju Vinum. Danas, kada se spomene vino od ove sorte, nisu prisutna negodovanja zbog loše prošlosti, već izrazi zainteresovanosti i želje za probom. Tome su svakako doprinela i potvrdila kvalitet mnoga domaća takmičenja, gde je Vinumov rizling dobio najviše ocene i svrstan je među 10 najboljih belih srpskih vina

Nakon još jedne berbe, u razgovoru sa mnogim prozvođačima, reklo bi se da godina i nije bila sasvim zadovoljavajuća. Upravo u nepovoljnim klimatskim uslovima i pod stegom ekonomske krize, često je veoma teško pronaći najbolje rešenje i plasman za mnoga vina. Vinum, karlovačka vinarija mlađe generacije, već nekoliko godina unazad se uspešno probija i zauzima svoje mesto među najboljima. Mada o vinarstvu i vinogradarstvu vlasnik nije imao gotovo nikakvog iskustva, oslonio se na profesionalni tim i uspeo je za mnoge nemoguće. Dodvorivši se pomalo svojeglavim Karlovčanima, danas uspešno radi i posluje jedna mlada vinarija, ali već dovoljno poznata na našem tržištu.

Pre samo nekoliko meseci, završena je i berba 2013. Zbog ekspozicije pojedinih vinograda, priroda je učinila svoje. Vreme nije išlo na ruku u proleće, što je uticalo da vreme cvetanja loze bude neujednačeno, pa samim tim i sazrevanje što je dovelo do problema određivanja momenta berbe. Zatim velike vrućine u julu mesecu, a potom kiše u septembru nisu bile povoljne za pojedine sorte. Beli sovinjon, koji se ujedno ističe i kao perjanica vinarije Vinum, uspeo je da prebrodi teškoće vremenskih uslova, pa se očekuje odlično vino. Sa druge strane, crni burgundac nije imao mnogo sreće. Iako pod palicom izuzetnog vinogradara, nežni burgundac nije odoleo poteškoćama, pa je pretočen u roze. Najveću radost do sada donosio je Italijanski rizling koji je i u ovoj pomalo varljivoj godini pokazao svoja umeća. Odoleo je svakoj promeni uslova i još jednom dokazao da je Fruška gora njegov dom. Od njega se i iz ove berbe očekuje sjajno vino.

U narednom periodu, vinarija Vinum kao i uvek ima velike planove. Novi ambijent, koji je smešten tik uz mnoge poznate Karlovačke vinare, konačno se postavlja u vinskoj aleji. Do sada, ne tako reprezentativan vinski dom vinarije Vinum, u narednom periodu biće preseljen u novu, moderniju i veću vinariju koja će sa radošću i ponosom moći da prima svakog ljubitelja i turistu. Takođe, novi ambijent biće opremljen i prostorom za drvenu burad, koja su do sad nedostajala, posebno crvenim vinima.

Pored belog sovinjona, koji je zasigurno osvojio većinu vinskih ljubitelja, najveću renesansu u poslednjih nekoliko godina dobila je sorta Italijanski rizling. Sa sigurnošću se može reći da je ova sorta najviše dobila na značaju nakon dobrih rizlinga iz vinariju Vinum. Danas, kada se spomene vino od ove sorte, nisu prisutna negodovanja zbog loše prošlosti, već izrazi zainteresovanosti i želje za probom. Tome su svakako doprinela i potvrdila kvalitet mnoga domaća takmičenja, gde je Vinumov rizling dobio najviše ocene i svrstan je među 10 najboljih belih srpskih vina. Dakle, ono što je davno urađeno u vinogradu, u saradnji sa novim i svežim idejama, Tanja Đuričić kao glavni enolog vinarije Vinum, konačno je pokazala moći jednog rizlinga.

I u nedoumici šta popiti u ove praznične dane i noći, blizak sused, u prelepim Sremskim Karlovcima, vina vinarije Vinum spremno čekaju svakog vinoljubca.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+