KADARKA – VINO ELITE

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

Kadarka je gospodsko vino koje se pilo u periodu Austrougarske. Najcenjenije crveno vino u Bačkoj ali i u Sremu u 19. veku, u današnjici se pije i u bordovskoj prestonici vina La Cité du Vin. Kadarka je stara srednjoevropska i istočnoevropska crna sorta koja je dominirala Slavonijom i Vojvodinom do pedesetih godina prošlog veka. Pošto ju je bilo teško uzgajati jer je podložna bolestima, ona je gotovo nestala. Trenutno se na tržištu u Srbiji u vinariji Tonković, koja se nalazi na padinama Bačkih Vinograda, nedaleko od Palića, mogu naći samo tri etikete Kadarke: Rose, Fantazija i Rapsodija.

 

Kadarka Rose
Rose Kadarka je idealan pratilac laganijih letnjih obroka, izvrstan kao aperitiv i veoma osvežavajuć i aromatičan. Primamljive boje, odiše mirisom šumskih jagoda. Ovo vino je teško pronaći jer ga u magacinu vinarije više nema a njegova proizvodnja je ograničena na samo nekoliko hiljada boca.

 

Kadarka Fantazija
Fantazija je rubin crvene boje koje u sebi sadrži aromu sitnog crvenog i crnog voća kao i višanja. Idealno se konzumirara sa najrazličitijom vrstom hrane od crvenih mesa preko lososa pa sve do jela na bazi crvenih sosova.

 

Kadarka Rapsodija
Kao i Kadarka Rose, i Kadarka Rapsodija se proizvodi u ograničenoj seriji te se uvek traži boca više. Grozdovi koji ulaze u sastav ovog vina birani su sa najboljih pozicija u vinogradu. Ovo vino dozreva u hrastovim bačvama od 300 litara. U njemu dominiraju mirisi džema od višanja kao i crnog šumskog voća a služi se sa crvenim mesom i lovačkim gurmanlucima.

 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+