Kako čuvati i konzumirati vino

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

vinske policeAko niste znali, za svaku vrstu vina postoji temperatura na kojoj to vino ima najpovoljniji ukus. Samim tim i crveno i belo vino imaju zasebnu temperaturu na kojoj im je ukus najprijatniji. Za belo vino ta temperatura iznosi od 7 – 12 °C, ako je u pitanju punije belo vino onda od 12 – 15 °C više odgovara. Dok sa druge strane crveno vino bi trebalo biti na sobnoj temperaturi, odnosno na temperaturi od oko 18 °C.

Ako imate flašu vina, koju želite da sačuvate za specijalnu priliku, evo kako. Vina ne bi trebalo da se čuvaju ni na suviše hladnim, a ne ni na suviše toplim mestima. Kuhinja je loš izbor za čuvanje vina, jer je u kuhinji uglavnom veća temperatura. Takođe, u kuhinji se često menja temperatura što opet nije povoljno za vino. Loše mesto je i frižider, jer je u njemu suviše hladno. Čak i ako stavite najvišu temperaturu u vašem frižideru i dalje će biti suviše hladno. Jedno od dobrih mesta je podrum. Ako nemate pristup podrumu dobro bi bilo da nađete neko mesto gde se temperatura ne menja često i gde je konstantno prijatno. Odnosno gde je sobna temperatura. U slučaju da nemate podrum, ostava/špajz može da posluži za čuvanje vina.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komentari   

 
+4 #1 zlatko 08-03-2018 09:56
Prava temperatura vina isto je toliko vazna koliko i odgavarajuca casa. U koliko temperatura vina nije u skladu s preporukom proizvodjaca, naglasavaju se osobine poput kiselkosti, ili pak nestaju njegove cvetne i mirisne komponente. Kod posluzivanja belih vina treba znati da se vino u casi brzo zagrije te ga zbog toga valja posluziti na temperaturi na kojoj se vino pije. Za bela vina to je temperatura od 8 - 12 stepeni. Tanini su merilo za temperaturu posluzivanja crvenih vina, sto ih ima vise bolje je da vino bude manje hladno.Dobro je poznata stara formula da belo vino mora biti hladno, a crveno sobne temperature. Crvena vina posluzujemo na temperaturi od 14 - 18 , za penusava i desertna vina temperatura posluzivanja je od 6 - 8, a za roze vina oko 14 stepeni.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+