Izbor čaša za vino

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

case za vinoPostoji mnogo vrsta čaša za vina, ali verovatno ste primetili da većina čaša ima zakrivljen obod u odnosu na pehar. Kriv obod služi za zadržavanje aroma u čaši, kako bi ukus vina bio pun i aromatičan. Što tanja čaša i što finiji obod to je bolje. Suviše otvorene čaše su loše jer otpuštaju aromu.

Ako ste u dilemi da li da pijete vino iz kristalnih ili iz staklenih čaša mi smo tu da vam rešimo dilemu. U principu kristalne čaše su od stakla ali nisu sve staklene čaše od kristala. Uslov koji određuje da li je čaša kristalna ili je staklene jeste njen sadržaj olova. Ako staklo sadrži olovo ono će biti „kristalno“ biće „mekše“ ali teže i prelamaće svetlo, dok obične staklnene čaše bez olova su lakše i ne prelamaju svetlost. Problem kod ovoga jeste što posle dužek korišćenja kristalne čaše krenću da otpuštaju olovo. To je prilično štetno, zato se danas skuplje odnosno kvalitetnije kristalne čaše proizvode bez olova ali sadrže miks metala koji im daje karakterisitke olova.

Sve u svemu, ako imate uslova bolji je ugođaj u skupljim kristalnim čašama, ali sasvim se lepo može uživati u vinu i u staklenim čašama.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+