(Ne) pisana pravila

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

 
- (Ne)pisano pravilo kojim treba da se vodite kada birate koje ćete vino uz koju hranu glasi ovako: uz crveno vino idu crvena mesa, belo vino najbolje je konzumirati uz bela mesa, slađa vina prijatno idu uz neki dezert. Ovo pravilo se može čuti i videti na više mesta, a profesionalci preporučuju i da obratitne pažnju na dodatke koji idu uz meso, jer zbog njih ovo pravilo može da ima odstupanja. Previše ljuta hrana „traži“ vino koje će je „ugasiti“. „Jaka“ hrana traži kiselije vino. Vino treba da bude dobar pratilac hrane, ali najbitnije je da vama prijaju i hrana i vino.

- Kojim redom treba piti vina? Tradicionalno, prvo bi trebali da poslužite laganija vina. Potom kako veče prolazi da pojačavate i serviate jača vina. Dodatno, prvo servirajete bela pa crvena vina, mlada potom stara vina i suva pre slatkih vina.

- Svako od nas kada kupi skupocenu flašu vina očekuje kvalitet. Ali to ne mora uvek biti tako. 2004. godine, flaša koja je koštala samo dva dolara po imenu „Two Buck Chuck“ je odnela trofej na 28. Internacionalnom Zapadnom takmičenju vina. Time je „pobedila“ čak 2300 drugih vina.
 

- Vintege vina su produkti koji su pravljeni od grožđa koje je ubrano u jednoj godini. To su vina koja se samo sastoje ili su primarno napravljena od grožđa koje je rodilo u jednoj godini. Godina koja piše na flaši ne mora da znači da je to godina kada je ovo vino flaširano. Jer neka vina nisu flaširana iste godine kada se grožđe obere. Non-vintege vina su produkti koji sadrže grožđe iz dve različite godine. Samim tim im je i cena manja od vintage vina.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+