Miris vina

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

Da bi uživali u vinu, pre svega treba da znate koje vino pijete. Prema tome odlučite kakva čaša najviše pogoduje tom vinu. Čaša treba da bude puna do jedne trećine svoje maksimalne zapremine. Potom, blagim pokretima iz zgloba zavrtite čašu. Približite ka nosu da bi osetili aromu. Bitno je da se aroma dobro oseti jer pojačava ukus vina. Potom uzmite gutljaj i malo ga „promućkajte“ u ustima. Tek sada progutajte vino.


Ko je bolji u degustaciji i ocenjivanju vina, muškarci ili žene? Da bi smo došli do odgovora na ovo pitanje prvo moramo da pogledamo razliku izmedju muške i ženske anatomije. Naučno je dokazano da žene imaju bolji njuh od muškaraca. A kako znamo kod degustacije vina je najvažniji njuh, odnosno sposobnost da se osete arome. Kada smo ovo raščistili odgovor je jasan. Bolji degustatori vina su žene, pogotovo ako su u reproduktivnim godinama, jer je tada njihov njuh još bolji i precizniji.


Ako vam se ikada desilo da otvorite vino, a miris koji dolazi iz flaše je ustajao ili buđav imate problem. Ovaj fenomen se dešava samo kod vina koja imaju čep od plute. Češće se dešava kod već otvorenih vina koja su ponovo zatvorena. Ako osetite takav neprijatan miris odmah se rešite vina. Miris dolazi od plute koja je upala u vino. Ovo nije opasno po život ili zdravlje ljudi, ali svakako ne treba piti kontaminirano vino.


Kad smo već kod plute i čepa sigurno ste negde čuli da se iz mirisa plute odnosno zapušača može saznati par detalja o vinu. To je običan mit, mirisanje plute ne otkriva ništa o vinu. Sa druge strane, ako gledate zapušač obratite pažnju na datum koji je urezan i druge indetifikacione informacije (jeftinija vina nemaju uglavnom ništa na zapušaču). Dodatno, čuvajte se buđi, malih izlomljenosti ili „suvih“ zapušača. Jer to može pokazati da je vino na neki način kontaminirano, a takva vina, već smo spomenuli, ne treba piti.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+