Zanimljive činjenice o vinu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

I ako smo mišljenja da je Evropa najveći proizvođač vina, Amerika je jedna od vodećih zemalja po proizvodnji vina. Kalifornija je četvrta na svetu po proizvodnji vina, odmah iza Francuske, Italije i Španije. Takođe, naša preporuka vam je ako želite da pijete dobro vino idite u Kaliforniju, Njujork ili Floridu. U ovim mestima je izbor najveći i najbolji. Naravno, kako put do Amerike nije ni jeftin ni lak, vina iz Amerike možete potražiti u boljesnabdevenim vinotekama. U svakom slučaju ovo su vina koja treba probati.


Što se tiče količine popijenog vina, dajemo vam par zanimljivosti o tome. Titula najvećeg potrošača vina pripada državi u Evropi po imenu Andora (Kneževina Andora). U Andori se popije četiri miliona litara vina godišnje. Ako imamo u vidu da Andora ima samo 69000 građana to nas dovodi do činjenice da je konzumacija 74 flaše vina godišnje po građaninu. Odmah za Andorom su Vatikan, gde prosečna osoba popije oko 69 litara godišnje, potom Hrvatska, Portugal i Francuska.


Da li ste se nekada pitali kako vina dobijaju svoja imena?. Postoji jedno (nepisano) parvilo kojeg se vinari drže već stotinama godina. Pravilo je prosto: vina koja potiču iz Evrope dobijaju imena po mestima iz kojih su potekal (npr. Chassagne-Montrachet Morgeot and Bordeaux); dok vina koja nam dolaze van Evrope dobijaju imena po različitim sortama grožđa (npr. Pinot Noir and Merlot). Ne pridržavaju se svi vinari ovog pravila, tako da se i kod nas mogu pronaći vina koja nose naziv po sorti loze od koje su napravljena.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+