Kako uživati u vinu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

2003. godine, gospodin po imenu Richard Juhlin je šokirao svakoga na slepom testiranju šampanjaca. Naime na takmičenju je svaki takmičar morao da pogodi ime vina i iz koje je godine. Naravno test je rađen na slepo, kao što se testiranje vina i radi. Na ovom događaju gospodin Juhlin je uspeo da pogodi brend, proizvođača i godinu proizvodnje 43 od 50 šampanjaca. Takmičar na drugom mestu je pogodio samo 4 šampanjca.

Ovako to rade profesionalci i ljudi koji poznaju, vole i često konzumiraju vino. Za početnika nije važno da „na slepo“ pogodi godinu proizvodnje, ali bi trebao da zna neke osnovne stvari o vinu, kako se sipa, degustira i uživa u vinu.

Da krenemo od početka – otvaranje vina. Savremeno vreme je donelo i neke olakšice tako i razne „lakše“ načine otvaranja vina. Ne preporučujemo trikove za otvaranje vina bez otvarača, mada ima mnogo načina za ovakve eksperimente. Prilikom sipanja, po pravilu, flašu ne treba oslanjati na čašu. Krpa se drži omotana oko flaše kako se vino ne bi slilo do stola ili stolnjaka, a ni do ruke onoga ko sipa vino. Čaše bi trebalo da „pristaju“ određenoj vrsti vina, ali u prodaji postoje i „univerzalne“ čaše za vino. Za početnike je bitno da čaša ima nožicu i da se pridržava upravo za nožicu. Telo čaše ne treba da se dira iz nekoliko razloga: ako čašu držimo za telo onda ne možemo da uživamo u lepoti boje vina; nepotrebno zagrevamo rukom vino i prljamo čašu (te opet ne možemo da uživamo u lepoti vina). Prilikom konzumiranja vino se prvo gleda i uživa u njegovoj boji, zatim se provrti da bi se „oslobodile“ arome. Ako niste vični u „vrćenju“ čaše bolje je da čašu ostavite na stolu i blago je zavrtite tako da je ne odvajate od stola. Kasnije kada usavršite tehniku vrćenja čaše možete je vrteti bez bojazni da ćete njen sadržaj proliti po sebi i ostalim ljudima u blizini. Onda dolazi mirisanje vina i uživanje u „oslobođenim“ aromama. Tek nakon ovog dela vino se pije. Da bi se bolje osetio ukus vina treba ga malo promućkati u ustima pa tek onda popiti, ali ako vam nije prijatno to da radite u društvu, onda ga samo progutajte.
Za jednog početnika ovo je sasvim dovoljno.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+