Šampanjac i penušavci

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

sampanjacDa li se slavlje može zamisliti bez penušavaca? Ne može. Penušavci svakom događaju daju notu uzvišenog.

Šampanjac je jedno od najpopularnijih penušavih vina, ali ne biste veroavli koliki je u prošlosti problem bio napraviti šampanjac. Ne zna se tačno kada je otkriven šampanjac, ali zna se kada je tačno izučen metod njegove proizvodnje. Benedictine monk Dom Pierre Perignon (1638-1715) je dobio zaslugu za otkriće šampanjca i ako ga on nije prvi proizveo. Dobio je ovu zaslugu jer je prvi detaljno objasnio process proizvodnje šampanjca. Procesi koje je on zapisao koriste se i danas.

Ime Šampanjac nose samo ona vina koja su “rođena” u Šampanji, ostala vina sa mehurićima su penušavci. Proces pravljenja šampanjca je dug, zato i skup. Jeftinija varijanta penušavog vina je proseko. Poreklom je iz Italije i ima nešto manje alkohola.

Penušava vina ne moraju da budu samo “šampanj” boje tj. žućkasta. Penušava vina mogu biti i roze i tamnije boje. Jedno im je zajedničko, a to je ono najvažnije da imaju mehuriće tj. penušava vina sadrže ugljen-dioksid pod pritiskom, tako da se pri otvaranju boce javlja prasak i obilna pena.

Čaše za penušavce su „dužene“ da omoguće uživanje upravo u posmatranju mehurića. Čaše za penušavce su izduženje i po malo neprijatne za ispijanje, ali su zato odlične za uživanje u vizuelnom efektu – igre perli. Što duže se mehurići izdižu sa dna čaše na površinu to je penušavac kvalitetniji.


Preporuka: Penušava vina sa niskim sadržajem šećera
• Slim super penušavo vino 10.5%
• Pol Roger Pure, Extra Brut, 12.5%
• Special Cava Pinot Noir Brut Nature, 12%
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+