Novi plan za kalorijske tablice na vinu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

Svest o zdravoj ishrani, kao i udruženja za zaštitu potrošača, kao da su u vinskom svetu napravili malu pometnju. Pre oko godinu dana dat im je zadatak da pronađu način kako da što transparetnije označe svoje proizvode. Pored dosadašnjih oznaka na flašama bi trebli da postave i tablice sa energetskom vrednošću vina.
 

Sve je počelo tako što je Britansko Kraljevsko društvo za javno zdravlje optužilo alkoholnu industriju kako krije informacije od svojih potrošača. Kraljevsko društvo za javno zdravlje smatra da mali broj ljudi zna novu granicu alkohola, koju je postavio glavni zdravstveni službenik i da je na ambalaži obavezno konzumentu predočiti kako bolesti koje su povezane sa konzumiranjem pića, tako i kalorijsku vrednost pića. Smatraju da ova upozorenja mogu da smanje konzumiranje alkohola kod mladih, naročito ako se navede broj kalorija koje piće sadrži.


Evropska udruženja koja predstavljaju sektor vina žele da naglase da vinski sektor nema šta da krije. Smatraju da je vinski sektor i do sada bio najugroženiji i da detalji i restriktivni pravni okvir, koji je specifičan za vino, već pruža snažnu garanciju protiv prevara potrošača. Do sada su alkoholna pića koja sadrže više od 1,2% alkohola u sebi imala "specijalan tretman" povodom ovih nutricionističkih činjenica od strane EU. Tačnije, nisu bile primorane da obeležavaju ove detalje. Neke kompanije već su počele da objavljuju i ove informacije svojim konzumentima, ali još uvek samo putem interneta tj. svojih sajtova. Komisija smatra da je neozbiljno podatke tražiti na internetu - QR kod bi bio na ambalaži i kupac bi morao da skenira ovaj kod kako bi putem interneta došao do potrebnih informacija, te smatraju da je informaciju neophodno postaviti na samoj ambalaži.
 

Evropski sektor alkoholnih pića dostavio je 12.03.2018. godine evropskom povereniku za zdravlje i bezbednost hrane predlog za popisivanje sastojka i informacije o ishrani za potrošače o alkoholnim pićima.U budućnosti ove informacije će biti pružene za količinu od 100ml vina npr. Brut sparkling wine: E= 301kJ/72kcal (per 100ml).
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+