Malbec

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

Crvena sorta grožđa, poreklom iz jugozapadnih delova Francuske. Često se Malbec vezuje za Argentinu, jer je baš u ovoj zemlji ova sorta izuzetno poznata i priznata. Ovo je osetiljiva sorta, naročito na hladnoću i bolesti. Polovinom dvadesetog veka hladnoća ju je skoro iskorenila u Francuskoj, ali je u Argentini, gde je toplije, našla svoj novi dom. Očigledno je bilo da je francuzi nisu želeli, da su želeli da je iskorene, te su dopistili da “propadne”. Danas se oko 75% od ukupne svetske površine posađenog Malbeka nalazi u Argentini. Smatra se da se najbolje sorte malbeka odgajaju baš u Argentini. Pored Argentine Malbek se gaji i u Čileu, Boliviji, SAD, Australiji, Meksiku, Portugaliji, Kandai, Novom Zelandu, Južnoj Africi.U zavisnosti gde se gaji vino od ove sorte imaće različite karakteristike. U argentinskim vinima preovladavaju voćni ukusi, a u francuskim vinima preovladavaju ukusi začina, kože, šljive i sl. Francuski Malbek je kiseliji i potrebno je da duže odstoji.
Najčešće arome vina Malbeka podrazumevaju: višnju, trešnju, šljivu, kafu, čokoladu, kožu, a sa odabranih lokaliteta malbeci se karakterišu intenzivnim mirisom na ljubičicu. Jaka crvena mesa kao i pečenja se idealno slažu sa ovim vinom. Za one koji više vole slatko čokoladni deserti biće odličan pratilac ovom vinu.
Za one koji žele da probaju independent.co.uk predlaže Chateau Armandiere Diamant Rouge 2011 i Chateau Armandiere Diamant Rouge 2011 uparene sa pačetinom ili nekim crvenim mesom. Uz testeninu ili picu preporučuju Duo Du Midi 2016. Za ljubitelje Španije i španske kuhinjue preporuka je Clunia Malbec 2015. Mi vam preoporučujemo da budete otvoreni za nove ukuse i vina i da svakako probate vina od ove sorte grožđa.
 

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+