Grčka vina - nektar bogova koji treba probati

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kada se radi o vinima, treba znati da je po dosadašnjim saznanjima, ovo najstarije alkoholno piće. Naime, sudeći po istraživanjima, vina su se pila još pre oko 9,000 godina p.n.e. I ne samo da su se tada pila, već je i danas vino jedno od najpopularnijih pića na planeti.
Ovo se posebno važi kada se radi o Grčkoj. Naime, još od perioda antike, vino je u Staroj Grčkoj bilo neizostavno kada se radilo o bilo kojoj vrsti proslave ili obeležavanja važnog datuma, a nećemo pogrešiti ako kažemo da je tako i danas. Naravno, vino koje se pilo u antici i ono koje mi pijemo danas nije isto - ono je bilo mnogo više aromatizovano, vrlo drugačijeg ukusa od onog koji mi znamo kada je reč o ukusu vina - ali njegova suština je ista.
Vino se izuzetno često nalazi na trpezama širom Grčke, kako u njihovim domaćinstvima, tako i u restoranima. Grci uživaju kada se radi o eksperimentisanju prilikom pravljenja vina, ali i u njegovom konzumiranju. Koja su to vina koja obavezno morate da probate na letovanju u Grčkoj, pročitajte u nastavku teksta.
Bela vina koja morate probati u Grčkoj
U Grčkoj postoji duga tradicija pravljenja belih vina vrhunskog kvaliteta. Grčka je vremenom razvila mnogobrojne autohtone sorte grožđa od kojih se prave ova unikatna vina. Ova vina su uglavnom svetski poznata, a većinu možete probati samo tokom putovanja u Grčkoj.
Assyrtiko iz Santorinija
Kao da Santorini ne može biti još lepši, Grci su ovo ostrvo učinili još bogatijim proizvodeći na njemu ovo originalno vino od posebne sorte belog grožđa. Ovo je vino koje je aromatizovano tropskim voćem i limunskim ukusima. Uz suptilni ukus gorčine i soli koji se oseti na kraju, vino je izuzetno pitko i lepo.
Moschofilero iz Mantinea
Na centralnom Peloponezu, blizu Tripolija, pravi se Moschofilero - izuzetno lepo, suvo, aromatično vino sa ukusom breskve i slatkog limuna. Kako vino stari, Grci prave sve više njegovih varijacija dodajući nove ukuse, a najegzotičnija varijanta ovog vina za sada je ona sa aromom badema. Letovanje na Peloponezu je odlična prilika za uživanje u ovom vinu, ali svakako nije na odmet da istražite što više o njemu, pre nego što se uputite na željenu destinaciju.
Retsina iz Centralne Grčke
Specijalitet Grčke je svakako i ovo belo vino koje sadrži malu količinu kore drveta bora iz Alepa. Vrlo egzotični ukus ovom vinu, sem bora, daje i kora limuna, kao i aroma jabuka i ruža. Retsina vino pravi se od Savatiano sorte grožđa koja daja najbolji ukus pomešana sa aromom jabuka i breskvi. Vino ima suptilnu, osvežavajuću završnicu.
Crvena Grčka vina
Iako su čuvenija bela vina, u ovoj mediteranskoj državi i crvena vina itekako su dobrog kvaliteta i nezaboravnih aroma. Na koju god destinaciju u Grčkoj da se zaputite na leto, sigurno ćete imati odličan izbor crvenih, kao i belih vina, a ovo su neka od najpoznatijih:
Okto sa Krita
Čuveno crveno kritsko vino, odlično reprezentuje kritska vina i pravi je izbor za početnike kada se radi o isprobavanju vina sa Krita. Vino ima aromu mešavine citrusnog voća - pomorandži i mandarina, a ovo ostrvo je mesto na čijim planinama ovo voće i raste. Odlično se slaže uz jela sa mesom, a leti je pravo osveženje.
Agiorgitiko sa Peloponeza
Agiorgitiko je vino sa Peloponeza i pravi se od sorte grožđa koja je jedna od najzastupljenjijih u Grčkoj. Ova vrsta se uzgaja za pravljenje najrazličitijih crvenih vina - od blagih rozea, pa do jakih, aromatičnih crvenih vina. Jedno od najpoznatijih vina koje se pravi od ove sorte je Saint George (Sveti Đorđe) koje je obogaćeno voćnim aromama i pravi je izbor za vrele letnje dane.
Ne sumnjamo da za koju god letnju Grčku destinaciju se odlučite, tamo će vas čekati odličan izbor vina vrhunskog kvaliteta, pri čemu su navedena vina samo primeri, ali se itekako preporučuju! Konsultujte se sa somalijerom ili konobarom oko izbora - jer su Grci neretko odlični poznavaoci vina.
 

 
Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+