Gigant s dušom starog vinogradara

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00

Nisu slučajno Rimljani još u  3. veku u Iloku i njegovoj okolini podigli zasade vinove loze i započeli proizvodnju vina... Baš kao što nije slučajno ni što su ovim gradom vladali i Turci, kneževske porodice, što su se oko njega dizala utvrđenja i dvorci... Jer Svevišnji je ovom kraju, smeštenom na samom istoku Hrvatske, dao izuzetno blagorodnu zemlju i klimu kao stvorenu za proizvodnu odličnih vina. Pa ko to ne bi iskoristio?

        Koristili su to mnogi kroz istoriju, a vekovnu tradiciju nastavila je firma ILOČKI PODRUMI d.d. koji u ovom obliku postoji od 11. aprila 1999. god. Vrlo brzo su postali pravi gigant na tržištu vina, ali i respektabilan faktor ugostiteljskih i sve ukupnih turističkih usluga. Zvuči sjajno da na sat vremena vožnje od Beograda i još manje od Novog Sada, dva najveća srpska grada, može da se uživa i opusti u fantastičnim pejzažima, vrhunskim vinima, dobrim zalogajima, u razgledanju starog dvorca i vinskog podruma, u degustaciji vina, u partijama golfa, tenisa... Ilok je mesto gdje se spajaju kulture istoka i zapada,  nazvan još i „Sremski Dubrovnik“! Blagi obronci Fruške gore koji se spuštaju prema Dunavu, nepregledni vinogradi i prizor koji „ne zaustavlja pogled“, deluju na čoveka spokojno, opuštajuće, a vino, hrana i ambijent bude hedonističke porive, čine da se osećate nekako  „aristokratski“… Dobar osećaj, priznaćete?  A još kada probate kraljevski Traminac i vrhunsku Graševinu,  shvatićete da je ovde vinarstvo više od profesije.

 

Na 350 hektara svojih sopstvenih zasada i još oko 650 hektara zasada vinograda svojih  kooperanata u vreme berbe, ova firma  preradi oko 8 hiljada tona grožđa i proizvedu oko 4,5-5 miliona litara  vina. Sorte vinove loze u Iločkim podrumima tradicionalno su u najvećem procentu bele i to: Traminac kao najpoznatija i najkvalitetnija sorta od koje je ovde napravljen pojam, pa ne čudi što je uvršten u vinsku kartu engleskog dvora, Graševina kao najraširenija, takođe visokokvalitetna sorta, Pinot beli, Rizling rajnski i Chardonnay. Od crnih sorti prisutni su : Frankovka kao tipična kontinentalna crna sorta i Cabetnet Sauvignon. Iločki podrumi se nisu zaustavili samo na tradiciji: veliki novac je uložen u vrhunsku tehnologiju, a prate se i svetski trendovi u kojima se sve više piju mlada vina, ambalaža bez plute  - "screw cap", što je sve zajedno uslovilo da su Iločki podrumi najnagrađivanija vinarija u Hrvatskoj.

 

  No, krenimo redom.

 U srednjovekovnom, krajnje živopisnom jezgru Iloka, nalazi se kompleks turističkog naselja „Stari podrum“ - jedinstven istorijsko - vinski objekt, u vlasništvu "Iločkih podruma". Tradicija i ona najdivnija starina su gostu pred očima. Najatraktivniji deo ovog turističkog naselja su dva vinska podruma, iz 15. i 18. veka u kojima već više od 500 godina dozreva vrhunsko vino na tradicionalan način, u drvenim hrastovim buradima. Podrumi čuvaju i dragocenu arhivu Traminca, Graševine, Rajnskog rizlinga…

   Druga od atrakcije, svakako je restoran „Stari podrum“ smešten u vrlo posebnom ambijentu nekadašnje vinarije. Ambijent restorana je, prijatan, topao, odiše autohtonim sremačkim šmekom. Tu se mogu probati domaće delicije koje su u  ponudi restorana, za pravo gastronomsko uživanje koje u kombinaciji s vrhunskom ponudom vina Iločkih podruma ni najveće eno-gastro znalce ne ostavlja ravnodušnim. Restoran je kapaciteta 100 mesta, uz terasu sa još oko 70 stolica. Gastronomska ponuda je raznovrsna, zasnovana na tradiciji: od predjela tu su trgance sa sirom i vrhnjem, čikmaše sa kulenom, čvarkara, svinjski mozak s jajima… Jela od mesa: iločki ćevap, dvorski odrezak „Principovac“, svinjski lungić u umaku od Traminca, vincilirov odrezak u umaku od Graševine….Jela od ribe: smuđ u kaputiću od pršuta, riblja plata „Odescalchi“, fiš paprikaš, a sve to na kraju možete zasladiti s gužvarama s makom ili orasima, rezancima s makom, punjenim palačinkama, ili ukusnim slatkišem originalnog naziva, tek da ne zaboravite da ste u vinskom kraju:  palačinka starog podrumara!

         Osim navedene restoranske ponude, u objektu je uređena svojevrsna "probaonica" vina gde se gostima na probu nudi cela paleta proizvoda vinarije, uz bocu vina kao najpoznatiji iločki suvenir. Ako gosti požele da ostanu malo duže u Iloku, uz reprezentativni objekt „Stari podrum“ smešteno je 18 novih soba u kategoriji  tri zvezdice. Sve sobe pružaju pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje.

U neposrednoj blizini turističkog naselja,  smešten je srednjovekovni dvorac i utvrđenje Nikole Iločkog iz 15. veka a kasnije dvorac kneževa Odescalchi iz 18. - og,  te crkva Svetog Ivana Kapistrana, zaštitnika Iloka, kao i spomenici orijentalne arhitekture iz turskog carstva.  Šetajući srednjovekovnim jezgrom grada, starim vinskim podrumima, te vinskim putevima  kroz nepregledne vinograde, gosti sasvim jasno mogu da osete duh prohujalih vremena, rezultate milenijumske tradicije uzgoja vinove loze, uz neizbežnu gostoprimljivost domaćina.

Ali, daleko od toga da je to sve...

         Nadomak središta Iloka, na pejzažnom brežuljku odakle se pruža divan pogled na Ilok, Srem i Bačku, smestio se dvorac Principovac još iz vremena Odescalchi-jevih.  Izgrađen 1864. god. kao letnja rezidencija pomenute  kneževske familije,  koji su bili vlasnici sremskih poseda od 1699. do 1945. godine. Kneževska porodica nekada je na Principovcu boravila u vreme berbe grožđa i(li) u periodima lovova, a na imanju su imali vrlo vrednu ergelu konja koje su uzgajali za takmičenja.

     Vinogradi (125 ha u komadu) i dvorac u vlasništvu su firme "Iločki podrumi d.d."  Objekt je obnovljen i pretvoren u turističko naselje pod nazivom „Ladanjsko imanje Principovac“, otvoren  za turiste pre nešto manje od četiri godine. Kompleks imanja danas nudi luksuzno uređen restoran u zgradi dvorca čiji je kapacitet 32 mesta sa bogatom gastronomskom ponudom – "new age" kuhinja, koja je bazirana na autohtonim namirnicama spremljenim na  sofisticirani način, "fusion filozofijom", sa pravim ukusima Srema i Slavonije na nov način, naravno uz vino na čaše uz svaki novi sled jela.

Panoramski lift unutar dvorca vodi do zastakljenog vidikovca, odakle se kao na dlanu pruža Ilok, deo Bačke i sremski brežuljci s nepreglednim vinogradima. Ovde uživate uz vrhunska vina ili penušac u pogledu na brežuljke razasute vinogradima…

            Kompleks Ladanjskog imanja Principovac sadrži i smeštajne kapacitete: 5 dvokrevetnih apartmana i de luxe apartman od 120 m2 . Apartmani su luksuzno i moderno uređeni, u kategoriji četiri zvezdice. Lokacija Principovca nudi  i  razne dodatne sadržaje za rekreaciju i uživanje u prirodi: pešačenje, trčanje, treking  ili vožnju iznajmljenim biciklima, mopedima i električnim vozilima kroz vinograde u daljini od 10 km asfaltiranih vinskih puteva, teniski teren, kao i terene za odbojku i badminton. U ponudi je i najam malih drvenih kućica smeštenih na nekoliko lokacija usred vinograda, gde se možete opustiti uz piknik i roštilj sa dragom Vam osobom, porodicom i(li) prijateljima. Posebna ponuda je i teren čija je izgradnja pri kraju, a radi se o vežbalištu za golf (driving range), golf igralište sa 3 polja: dva polja PAR 4, jedno polje PAR 3,  putting green - 9 rupa, chiping green -2 rupe, kao i škola golfa. Na golf terenima organizuju se team building aktivnosti za  firme, takmičarskog tipa.

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Komentari   

 
+6 #1 zlatko 09-06-2015 20:17
ILOK Dunavsko kraljevstvo vina i starina, kraljevski Traminac i vrhunska Grasevina ... pa tamburasi i to je pravi hedonisticki ugodjaj.
Citat
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Pratite nas

  

 

Google+