Šta je ostalo od vinskog simbola Novog Sada

U susret 13. Interfestu

Sredinom  juna ove godine, odnosno 16.-18.06.2016. godine, održaće se 13. po redu Interfest u Novom Sadu. Ovo je najveći vinski festival koji se održava u Srbiji, sudeći prema broju posetilaca. Već dugi niz godina, tokom tri dana trajanja festivala, zabeleži se poseta od 30.000 do 40.000 posetilaca. Neki bi rekli da ti posetioci nisu ciljna grupa koja je interesantna vinarima ili da festival posećuju mladi, da bi za relativno malo novaca relativno puno popili. Ne bi se složili sa tim konstatacijama i u svakom slučaju bi sugerisali posetu Interfestu, a izlagačima bi poručili da je ovaj festival bitan za njih iz prostog razloga jer ga poseti puno ljudi. Sama poseta "ide na ruku" izlagačima jer njihova vina vidi veliki broj ljudi, koji su ujedno i mogući konzumenti.

Iz razgovora sa pojedinim vinarima, koji su zadnjih godina odlučili da ne izlažu na Interfestu, a takvih je poprilično, glavna zamerka je da se festival lagano pretvara u vašar i da je izgubio onu dozu elitizma koji prati vino. Možda su oni u pravu, no pre bi rekli da je sveopšta kriza učinila svoje i da su čelni ljudi festivala, nastojeći da ga održe, smanjivali cene izlagačkog prostora čime su privukli niže rangirane vinarije, te vinarska udruženja i pojedine proizvođače delikatesa, te turističke organizacije i proizvođače rukotvorina. Takođe, velika je zamerka na neadekvatne uslove konzumiranja vina, odnosno da se vina služe u plastičnim čašama, nedovoljno rashlađena, na velikim atmosferskim temperaturama i slično.

Bilo kako bilo Interfest je postao i ostao jedan od simbola Novog Sada, a skretanje ka gradskoj manifestaciji vašarskog tipa, uz koncerte mejnstrim bendova, možda je logična evolucija ovakvog  tipa manifestacija. Ako se studiozno analizira način rada u proteklih deceniju i kusur, te učesnici i posetioci festivala, nameće se zaključak da bez obzira na sve mane festival opstaje, doduše uz određene promene i privlači veliki broj Novosađana, ali i gostiju našeg grada.

foto: Interfest

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pratite nas

  

 

Google+